sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Lämmitin saa valaista mutta valaisin ei saa lämmittää

EU on kieltänyt hehkulamppujen myynnin ja ne poistuvat kauppojen valikoimista vaiheittain. Kieltoa perustellaan energiatehokkuudella koska ns. energiansäästölampuilla saadaan samalla energiamäärällä parempi valaisuteho. Hehkulampussa suurin osa sen käyttämästä sähköenergiasta muuttuu lämpöenergiaksi.

Suomessa valaistu- ja lämmitystarve kulkevat pitkälti käsi kädessä. Näin ollen sisävalaistukseen käytettävien hehkulamppujen vaihto energiansäästölamppuihin ei täällä ole perusteltua. Näin etenkin sähkölämmitteisissä rakennuksissa, koska sähkölämmitys pystyy reagoimaan nopeasti hehkulamppuvalaistuksen ylimääräiseen lämmöntuottoon. 

Idealamppu - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Ulkovalaistuksessa energiansäästölampuilla on omat haasteensa, koska kylmissä lämpötiloissa lampun syttyminen kestää kauan. Normaalit energiansäästölamput eivät sovellukaan esim. talvikäytössä liiketunnistimella ohjattaviksi. Myös energiansäästölamppujen kirjava väriskaala hämmentää kuluttajia jotka ovat tottuneet hehkulamppujen lämpimään valoon.

Energiansäästölamput eivät myöskään ole mitään rahansäästölamppuja; yhden energiansäästölampun hinnalla saa tusinan hehkulamppuja. Edes energiansäästölampun pidempi elinikä ei korvaa tätä hintaeroa.

Kaiken kukkuraksi energiansäästölamput sisältävät elohopeaa ja ovat siten loisteputkien tapaan ongelmajätettä. Toisin kuin varsinaisissa loisteputkivalaisimissa, energiansäästölamppujen elektroniikka (sytytin ja kuristin) on integroitu yhteen itse valaisimen kanssa, jolloin koko lamppu päätyy roskiin yhden komponentin vikaannuttua.

Hehkulamppu on siis käytännössä sähkölämmitin joka myös valaisee. Tämän on oivaltanut myös saksalainen liikemies Siegfried Rotthäuser joka maahantuo ja myy isotehoisia hehkulamppuja laillisesti "lämpöpalloina". Kuluttajakin saa hyvän omantunnon kun jokaista myytyä 1,69 euron hintaista lämpöpalloa kohti lahjoitetaan 30 senttiä luonnonsuojeluun. Kansalaisten asennetta EU:n hehkulamppukieltoon kuvaakin se, että ensimmäinen 4000 kappaleen lämpöpalloerä myytiin loppuun kolmessa päivässä.

Tulevaisuuden valaisimet perustuvat näillä näkymin LED tekniikkaan, joka on energiatehokkuudeltaan vielä paljon ns. energiansäästölamppua parempi eikä LED valaisin sisällä elohopeaa. LED tekniikan yleistymistä odotellessa aionkin hoitaa taloni sisävalaistuksen hehkulampuilla ja tarvittaessa vaikka lämpöpalloilla.


5 kommenttia:

 1. Kuumien tilojen erikoisvaloina perinteisiä hehkulamppuja saa myydä jatkossakin. Mahtaa saunan lamppuja kohta mennä kaupaksi!

  VastaaPoista
 2. Moro,

  Täysin samaa mieltä.
  Uudet vähävirtaset eivät monessakaan paikassa korvaa hehkulamppuja ja tuo värisävyhaaste myös välillä harmittaa. Pitäisi vissin opetella ne värisävykoodit ja yrittää muistaa kaupassa myös muistaa tsekata nekin, ettei pelkkää saatavuutta/hintaa.
  Olen ruvennut kirjaamaan vähävirtaisiin kalvotussilla vaihtopäivämäärän, niin pääsee hiukan valvomaan todellista kestoa.

  Mistäs niitä lämpäpalloja saa?

  VastaaPoista
 3. Ei ne led-lamput mitään NIIN ihmeellisiä ole. Uudet T-5 (ne ohuet 16mm) loisteputket(+valaisimessa elektroninen liityntälaite) on samalla tasolla led-valaisimen kanssa. Käyttöaikakin T5:llä on 20000 tuntia

  Huomaa vielä, että kun puhutaan _valaisimesta_ niin energiankulutusta voidaan verrata eri valonlähteiden kesken. Epäilen kovasti, että LED:n energiatehokkuun paranee _oleellisesti_.

  Katuvaloissa(pienpainenatrium) energiatehokkuus on kaksinkertainen led-tekniikkaan verrattuna. Siinä on vähän vertailukohtaa

  VastaaPoista
 4. Energiansäästölamput eivät myöskään ole mitään rahansäästölamppuja; yhden energiansäästölampun hinnalla saa tusinan hehkulamppuja.

  Ei varmasti saa! Ei ainakaan täällä Espanjassa ole energiansäästölamput nii kalliita!

  VastaaPoista
 5. Toki hintahaarukka on iso, mutta Motivan alle vuoden vanhassa vertailussa kesimääräinen hinta 11 W energiansäästölampulle oli 9,9 euroa. Hehkulamppu maksaa n. 50 senttiä.

  VastaaPoista